Vinkkejä naisille netin käyttöön

Mitä kaikkea nettiä selatessa kannattaa huomioida?

Netti on osana lähes kaikkien suomalaisten elämää, ja he käyttävät sitä päivittäin. Internetistä on tullut niin arkipäiväinen asia, ettei kaikkea riskejä ja vaaroja tule otettua huomioon. Muista ottaa huomioon siis näitä asioita, jotta netin selaamisestasi tulee turvallisempaa.

Lue käyttöehdot

Liiankin usein ihmiset ohittavat käyttöehtojen lukemisen vain siksi etteivät viitsi niitä lukea. Usealla nettisivulla kuitenkin on käyttöehdoissa lueteltu erilaisia ehtoja, joihin epähuomiossa menet sitoutumaan. Näitä voi esimerkiksi olla jonkin tilauksen pakollinen jatkaminen, ja huikeilla hinnoilla. Näitä huijauksia on ollut nyt paljon pinnalla, ja ne kannattaa ottaa tosissaan, tai voi sinun taloudelliset tappiosi nousta huippu lukemiin. Eniten näitä on nähty ulkomaalaisilla sivustoilla, mutta suomessakin on tällaisia tapauksia todettu, ja monet ovat niihin langenneet.

Mieti mitä täytät

Ihan joka sivustolle ei kannata ilmoittaa nimeään ja sosiaaliturva tunnustaan. Jos sivusto kysyy todella henkilökohtaisia tietoja, kannattaa miettiä että mitä he niillä tekevät, ennen kuin ne heille luovutat. Jotkin sivustot saattavat olla huijauksia, ja he saattavat käyttää tietojasi rahan kalastukseen ja erilaisiin petoksiin. Älä siis missään nimessä luovuta henkilökohtaisia tietojasi nettisivulle, jos vähänkin epäilet sen aitoutta tai taustaa.

Virukset

Virukset ovat yleensä ihmisten tekemiä, ja ne vaikuttavat eri tavalla. Uusimpia ilmiöitä ovat esimerkiksi facebookissa leviävä virus linkki, ja jos sitä klikkaa, pääsee tämä virus käsiksi tietokoneeseesi ja asentaa itsensä sille. Kun virus on asentanut itsensä se osaa poistaa ja lisätä sinun facebookillesi kavereita, muokata vanhoja statuksia ja perustaa ryhmiä. Virus on siitä kavala, ettei se vaikuta millään tavalla vaaralliselta. Tämän takia monet ihmiset ovat saaneet tämän viruksen tietokoneellensa ja virus siten vain jatkaa leviämistään. Saman tyyppisiä viruksia on myös liikkunut facebookissa, joka taas jakoi ihmisten tietämättä, tai henkilön sitä itse näkemättä facebookkiin epäasiallisia videoita ja kuvia. Jotkin virukset myös pääsevät kiinni selaushistoriaan sekä muihin tietokoneen tiedostoihin, ja saattaa saada sieltä tietoja joita he voivat käyttää petoksiin ja erilaisiin kavalluksiin. Netistä onneksi löytyy luotettavia sivustoja, jotka kertovat kuinka tällaisista viruksista pääsee eroon.

Tarkista lähteet

Kun luet tai etsit tietoja jostain asiasta, ota huomioon että on yhä useampia sivustoja jotka jakavat valheellista tietoa. Älä usko kaikkea mitä luet ja tarkista lähteet kunnolla, ja että ovatko ne luotettavia. Näin pääset suuremmalta päänvaivalta. Internettiä ei ole tarkoitettu oppimateriaaliksi, ja sivustoja ei ole tarkistettu, toisinkuin esimerkiksi oppikirjoja. Muista siis olla kriittinen jokaisen asian suhteen mitä luet, ja tarkista lähteet kun etsit asioita.

Varo mainoksia

Joillain sivustoilla saattaa ilmetä mainoksia, joita ei kannata klikata auki. Jotkin mainokset ovat myös eräänlaisia viruksia, jotka alkavat lähettämään sinulle roskapostia. On ollut myös paljon tapauksia, kun sähköpostiin on saapunut harmittoman näköinen sähköposti, mutta kun sen avaa, alkaa sinulle tulemaan roskapostia ja paljon. Älä siis avaa mainoksia tai sähköposteja jos sen luotettavuus vähänkin epäilyttää sinua.

Jos perustat oman sivun

Mikäli olet perustamassa omaa sivuasi, kannattaa huolellisesti tutustua eri palveluntarjoajiin, kuten vaikkapa Wixiin ja WordPressiin. Kannattaa myös miettiä tarkkaan, minne nettisivunsa fyysisesti perustaa. Usein oman webhotelli-tilan tai serveripalvelun vuokraaminen voi tulla pitkällä juoksulla halvemmaksi kuin nettisivujen tarjoajien tarjoamat palvelut.