Millä tavoin voit parantaa kotisi turvallisuutta?

Kodissa pitää olla turvallista. Oli koti sitten missä tahansa, mutta turvallinen sen pitää olla! Kukapa uskaltaisi enää nukkua kunnon sikeitä yöunia, kun aamulla herätessäsi huomaisit rosvo-Roopen käyneen hipihiljaa. Pitkään kestää päästä yli kodin murrosta, jos sellainen kohdalle sattuu!

Huomio siihen mitä puhut ja kerrot

A1-luokan turvallisuusjippo taitaa olla se, että pohdit ihan itsekseen mitä puhut ja kenelle puhut. Onhan se kiva somessa hehkuttaa, kuinka ostit juuri uuden Macbookin ja telkkarin sekä postailla kuvia siitä, miten kauniisti kesäaurinko paistelee uusien verhojen lomasta kämppään sisälle. Parin viikon päästä kyseisitä somepostauksista voikin jo laittaa uuden, jossa kerrot lähteväsi kaveriporukalla viikoksi mökille Lappiin. Jihuu, viikko lomaa! Jihuu, rosvoilla viikko aikaa tyhjentää sun kämppä!

Pidä siis huoli siitä, ettei ihan kaikkea tarvitse kailottaa somessa. Toki koskaan rosvoilusta ei voi uhrina ollutta syyttää, ei missään nimessä. Mutta varovaisempi voi aina olla. Ja vaikka somessa olisit varovainen, muista olla sitä myös lähikuppilassasi. Ei ehkä pidä kailottaa paikallisessa räkälässä suureen ääneen, että sinä ja kolme naapuriasi lähdette lomalle kaikki samaan aikaan.

Valaistus

Sikäli mikäli mahdollista, ajasta ulkovalot tai aseta ne liiketunnistimelle. Jokainenhan sen osaa ajatella, että jos rötöstelyhommissa ollaan ja äkkiseltään pihavalot syttyvät. Jo tulee kiire lähteä livohkaan.

Aikataulu

Rosvo-Roopet ovat niin keljuja, että saattavat seurailla elämääsi useammankin viikon ajalta. Tietävät koska lähdet töihin ja mihin aikaan palaat. Milloin lähdet salikassin kanssa ulos ovesta ja kuinka kauan suurin piirtein viivyt. Pohdi siis omia rutiinejasi. Onko jokaisen päiväsi aikataulu suurin piirtein sama? Säntääpä salille joskus myöhemmin illalla tai aiemmin aamulla, menee rosvo-Roopeillakin vallan suunnitelmat sekaisin, jos on mennäkseen.

Lemmikit

Otettakoon nyt esimerkkinä koira. Koirathan ovat äärimmäisen tarkkakuuloisia otuksia. Koiran ei todellakaan tarvitse edustaa Kaukaasian paimenkoiraa, vaan kyseessä voi olla ihan mikä tahansa koira. Rosvo-Roope kun tajuaa asunnossa olevan lemmikin, joka vaistoaa yöllisen murtokeikan, saattaa keikka jäädä kesken nopeammin kuin rosvo itse uskookaan. Koiran ei tarvitse kuin epänormaalilla käytöksellään haukahtaa keskellä yötä niin, että omistaja herää, on murtokeikka pielessä.

Jos harrastuksena kuitenkin on hamsterinäyttely ja laadukkaiden rotuhamsterien kasvatus, ei murtovarkaiden pelossa tarvitse lajia vaihtaa. Sen kuin kouluttaa hamsterin murtovarkaiden varalle kiljumaan..

Turvapalvelut

Ja näitä sitten riittää joka lähtöön ja eri firmoista. On olemassa liiketunnistimella toimivia hälytysjärjestelmiä, oviin asennettavia murtotunnistimia, sisälle asetettavia kameroita ja mitä kaikkea mahdollista vielä. Aivan taatusti jokaiselle kiinnostuneelle löytyy omanlainen pakettinsa, kunhan vain jaksaa ottaa asiasta selvää ja kysellä tarjouksia eri palveluntarjoajilta.

Kyseiset murtohälytysjärjestelmät toimivat yleisesti, joko sisälle asetettavien kameroiden kautta tai hälytyksellä suoraan vartijalle. Murtohälytyksen tullessa, soitetaan siis talon tai asunnon omistajalle ja kysytään lupa varmistaa tilanne sisälle asennetuista kameroista ja samalla asuntoon saadaan kuuluville puhe. Toiset järjestelmät taas ilmoittavat murtohälytyksen suoraan vartijalle ja vartija kaartaa paikalle mahdollisimman nopeassti tarkastamaan tilanteen.

Jos haluat taas ns. budjettiratkaisun, mutta kuitenkin jotain turvaa, voit hankkia vaikkapa kameravalvonnasta kertovia tarroja varoittamaan vartioinnista. Mahdollisille kutsumattomille vieraille ei tietenkään tarvitse kertoa, ettei sinulla oikeasti ole ostettuna vartiointiliikkeiden palveluja!

Tutustu naapureihin

Muuttaessasi uuteen asuntoon, tutustu uusiin naapureihisi. Tällöin naapurisi tiedostavat, kuka asunnossa oikeastaan asustelee ja itse tiedät kuka naapurustossasi asustelee.

Naapureista saattenee olla hyötyä, kun poistut viikon lomalle. Hyvissä väleissä olevan naapurin kanssa voi sopia postin noutamisesta sekä siitä, että hän pitäisi hieman huushollia silmällä sinun poissaollessasi. Talvella naapuri voi myös lykätä lumet pihastasi tai pihan edustalta, jotta rosvo-Roopejen silmään näyttäsisi siltä, ettei huusholli aivan tyhjä ole. Pidä siis huoli naapureistasi, koska he voivat pitää myös huolen sinusta.