Lomalla remontointi – kyllä vai ei?

Kannattaako loma käyttää remontointiin?

Remontointia voi tehdä melkein milloin tahansa. Sen voi siis myös tehdä loman aikana. Remontit ovat usein pitkäkestoisia, joten siihen voi kulua koko loma ja myös vähän enemmän. Se tietysti kannattaako se tehdä juuri lomalla, riippuu monesta asiasta. Jos remontoi itse, niin loma ei välttämättä tunnu lomalta vaan työltä. Jos taas teettää remontin jollain muulla taholla niin voi itse lähteä remonttia karkuun kun on lomalla.

Remontti itsetehtynä

 

Remontointi
Osan remonttitöistä voi tehdä itse

Jos tekee remontin itse, niin ei tietenkään voi lähteä lomalla mihinkään muualle. Remontoinnit kestävät usein pitkiä aikoja, joten loma voi kulua kokonaan sen parissa ja usein vielä kauemminkin. Mutta lomalla on hyvää aikaa remontoida. Jos remontoi vain työpäivän jälkeen, viikonloppuisin ja muina vapaa-aikoina niin remontti saattaisi vain venyä ja venyä. Jos tykkää remontoinnista ja se on rentouttavaa hommaan, niin silloin ainakin kannattaa tehdä sitä lomalla. Jos taas remontointi on stressaavaa ja tuntuu työltä niin kannattaa miettiä kannattaako siihen tuhlata lomaa ja palata töihin huonosti levänneenä.

Remontin teettäminen muilla

Remontin teettäminen muilla on kalliimpaa kuin tekisi kaiken itse. Mutta jos ei halua kuluttaa lomaa remontoimiseen niin se kannattaa. Silloin onkin paras aika remontille kun voi itse lähteä kotoa pois remontin tieltä jonnekin lomailemaan. Sitten remontti sujuu kuin itsestään kun ei ole itse paikalla katsomassa sen etenemistä. Lomalta on kiva palata kotia kun kotona on remontti tehtynä tai ainakin se on edennyt sillä aikaa hyvin. Tässä on kuitenkin semmoinen ongelma, että ei ole itse huolehtimassa että kaikki sujuu niin kuin pitää. Mitä jos sillä aikaa on vaikkapa laitettu väärään paikkaan uusi tapetti tai jotain muuta ei sovittua? Kannattaa ainakin sopia todella tarkkaan mitä oman lomailun aikana pitää tehdä. Nämä kannattaa laittaa myös paperille ylös ja käydä vielä remontoijan kanssa kotona remontoivat paikatta läpi.

Remontti itse ja apulaisen kanssa

Jos haluaa itsekin osallistua remonttiin, mutta ei osaa tai halua tehdä sitä kokonaan yksin niin voi käyttää oman työn lisäksi apulaista. Tällä tavalla saa nopeasti aikaiseksi kun ei tee kaikkea yksin. Tässä säästää rahaa kun ei teetä kaikkea jollakin muulla. Aikaakin voi säästyä sen verran, että voi vaikka ehtiä remontin jälkeen tekemään muutakin lomallaan. Ja kun ei teetä kaikkea muilla niin rahaakin saattaa jäädä lomailua varten.

Lyhyt loma ja remontointi

Jos loma on lyhyt, niin kannattaa miettiä kuinka suuri tarve on tehdä koko remontti heti. Yksi mahdollisuus olisi tehdä aina remonttia vähän eteenpäin joka lomalla. Esimerkiksi remontoida voisi joululomalla, hiihtolomalla tai muulla lyhyellä lomalla. Tässä voi kuitenkin käydä niin että tuntuu että koko elämä on vain yhtä työtä ja remontointia. Sitten olisi kuitenkin kesäloma mahdollisesti kokonaan vapaata lomailulle kun on käyttänyt lyhemmät lomat remontoimiselle. Silloin voisi kuitenkin käydä niin, ettei haluaisi kesälomalla lähteä mihinkään kun koti olisi vastaremontoitu ja mukava paikka lomailla.
Se kannattaako loma käyttää remontoimiselle, on kiinni siitä kuinka suhtautuu remontoimiseen. Usein remontin takia ei voi asua kotona ja sieltä joutuu lähtemään pois remontin ajaksi. Jos remontti on pitkä niin voi joutua jopa vuokraamaan väliaikaisen asunnon siksi ajaksi. Tämä on kallista ja lomalla ei tarvitsisi näin tehdä jos ei ole itse osallistumassa remonttiin. Voisi siis lähteä vuokra-asunnon sijaan lomalle jonnekin ja kuluttaa vuokrarahat siihen.

Lomalla rentoutuminen
Lomalla tulee myös voida rentoutua

Piharemontti

Kesällä todella monen lomalaisen ohjelmaan kuuluu oman pihan ehostaminen. Mielestäni tämä on todella hyvä tapa käyttää loma-aikaa, mikäli säät vaan suosivat. Saat samalla käytännöllistä hyötyliikuntaa, jos aurinko paistaa niin rusketut ja aivosi nollaantuvat varmasti, kun teet yksinkertaista, mutta tuottavaa asiaa josta nautit. Kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus; lomalla tulee rentoutua, ja vaikka puuhastelu onkin hyvä keino tähän, tulee myös silkkaa joutenoloa harrastaa jonkin verran. Kannattaakin siis ajoittaa vaikkapa mökkeilykausi juuri sille ajalle, kun tilaat vaikkapa kantojyrsinnän, jotta pääset viimeistelemään piharemonttisi mökiltä palattuasi, mutta saat kuitenkin rentoutua ja tylsistyä lomallasi.