Kotieläinten ruokkiminen

Näin voit ruokkia lemmikkisi mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti

Meille ihmisille on paljon ohjeita miten pitäisi syödä, jotta söisi terveellisesti. Yhtä tärkeää tämä on myös meidän lemmikeille. Lemmikkikään ei voi syödä yksitoikkoista ruokaa, jotta pysyisi terveenä ja turkki kiiltäisi. Se mitä lemmikin täytyy syödä, riippuu siitä millainen lemmikki on kyseessä. Esimerkiksi koirat ja marsut tarvitsevat ihan erilaista ravintoa. Koirat syövät lihaa ja marsut rehuja.

koirien ja kissojen terveellinen ruokavalio

Kun koira syö terveellisesti se tarkoittaa sitä että koiran ruuansulatus toimii oikealla tavalla. koirat ovat lihansyöjiä ja koirien ruunasulatuskanava on pieni. Siksi koira tarvitsee korkeaenergistä ruokaa, jota ei tarvitse syödä hirveän isoina annoksina. Koirien hampaat ovat sellaiset, että niillä on hyvä paloitella ruokaa, mutta ei jauhaa. Jos koiralle antaa vaikka omenan, se nielaisee sen suurena palana ja ei hyödy siitä ravinnon kannalta mitenkään. Tämä johtuu siitä että sen pitäisi rikkoontua ennen mahaan menoa, jotta siitä saisi jotain ravintoarvoa. Koiran tärkeä energianlähde on rasva ja proteiini. Koira tarvitsee myös monia vitamiineja ja hivennäisaineita. Koira ei tarvitse välttämättä hiilihydraatteja, mutta kestää niitä jonkin verran.

Mitä koiralle sitten voi syöttää? Helpoiten pääsee jos ostaa koirille tarkoitettua kuivamuonaa ja purkkiruokaa. Näitä on monen laatuisia ja kannattaa tarkistaa että niistä löytyy proteiinia tarpeeksi. Aivan halvimmissa ruuissa ei ole kaikkea mitä koira tarvitsee, joten koiralle pitää olla varaa ostaa vähän kalliimpia koiranruokia. Koirien ruokaa myydään myös pakasteena, mutta ne ovat kalliimpia kuin muut vaihtoehdot. Myös erilaisia lisäravinteita kannattaa laittaa ruokakuppiin, jos epäilee yhtään esimerkiksi omega-3 rasvahappojen puutosta koiralla. Useat valmistajat tarjoavat kalanmaksaöljyjä koirille, joiden hinta ei yleensä päätä huimaa!

Terve kissa
Kissat tulee ruokkia oikein, jotta ne pysyvät terveinä

Kissa tarvitsee proteiinia lähes kaksi kertaa enemmän kuin koira. Moni luulee että kissa tarvitsee kalaa, mutta tämä voi olla monelle kissalle jopa kiellettyä. Raaka kala tuhoaa B1-vitamiinia kissan elimistössä ja tämä voi aiheuttaa kissalle esimerkiksi hermosto-oireita. Kissa on lihansyöjä, joten sen pitää saada monenlaista lihaa: nautaa, possua, kanaa ja esimerkiksi monia sisäelimiä. Vesi on tärkeä kissalle kuten koirallekin. Ilman vettä kissan aineenvaihdunta ei toimi kunnolla ja solujen muodostaminen ei onnistu.

Jyrsijät ja muut pienet lemmikit

Kanit ovat aika suuria lemmikkejä, vaikka ne eivät syö lihaa. Sitä niille ei siis saa antaa missään nimessä. Kanin terveellinen ruokavalio koostuu heinästä, pelleteistä, vihanneksista ja vedestä. Kanilla pitää olla aina saatavilla kuivaa heinää ja raikasta vettä. Kuivattu heinä pitää kanin suoliston kunnossa. Kani tarvitsee myös kovaa pureskeltavaa, jotta kanin hampaat eivät kasva liian pitkiksi. Kova pureskeltava voi olla vaikkapa oksa tai varpu.

Marsun ruokinta on aika samanlaista kuin kaninkin. Mutta ei kuitenkaan ihan samanlaista. Jos ostaa kaupasta jonkin ruuan, jossa on kanin sekä marsun ja muiden jyrsijöiden kuva niin ruoka ei ole laadukasta. Ruuan pitää olla juuri tarkoitettu marsulle, jotta siitä löytyisi marsun tarvitsemat aineet. Marsu tarvitsee C-vitamiinia, koska marsun elimistö ei tuota ollenkaan itse sitä. C-vitamiinia voi vaikka sekoittaa marsun veteen. Marsun kuivaruuassa täytyy olla kalsiumia ja fosforia tietyssä suhteessa toisiinsa.

Jyrsijän ruokinta
Jyrsijät tarvitsevat vitamiineja

Pienemmät jyrsijät myös tarvitsevat juuri niille tarkoitettuja kuivaruokia eli niille ei voi ostaa marsun tai kanin siemensekoituksia. Esimerkiksi hamsterin siemenseoksen tulee koostua tietystä määrästä proteiinia, kuitua ja rasvaa.

Lemmikkien terveellinen ruokavalio riippuu myös siitä minkä ikäinen lemmikki on kyseessä. Nuoret lemmikit tarvitsevat yleensä enemmän ravintoa, koska ne kasvavat hurjaa vauhtia. Jos lemmikki on raskaana tai se imettää se tarvitsee myös silloin enemmän ruokaa kuin normaali aikuinen lemmikki.